Parafudr Paratoner Farkı
31 Ekim 2015Parafudr Uygulamalarında Bilinmesi Gereken Standartlar
7 Kasım 2015Yıldırım Yakalama Ucu Franklin Çubuğu
Faraday Kafesi projelerinde IEC 62305 standartına göre yuvarlanan küre metodu hesaplarında büyük önem arz eden yıldırım yakalama çubukları IEC 50164 standartına uygun olarak üretilmeli ve deşarj kapasitesi 100 kA olan darbelerde laboratuar ortamında test edilmiş olmalıdır. Yakalama ucu boyutları sistem tasarıma göre 1 metre ile 12 metre aralığında olabilir burada hesap ve dizayn yapının yüksekliği ve çatı üzerin son yüksekliklerin boyutları sistem tasarımda önem arz etmektedir. Ayrıca S koruma mesafesi de yakalama uçlarının boyu için önem arz etmektedir. Yüksek bir binanın, yanıcı gaz dolu bir tankın ya da bir güneş panelinin koruması yakalama uçları ile sağlanabilir. Bu arada iniş iletken sisteminin ve yalıtımlı yüzeylerin çeşitlenmesi yakalama ucu seçimini etkilemektedir.
Tabi ki yakalama uçları küre hesapları ve tasarımında korunacak tesisin risk analizinin sonucu da önem taşımaktadır. Yakalama ucunu teğet geçen küreler tasarımda korunaklı bölgeleri oluştururlar. Konu ve hesapları oldukça kapsamlıdır bu nedenle IEC 62305 standartını ve hesap yöntemlerini çok iyi bilmek gerekmektedir.
Detaylı bilgi ve sistem tasarımı içi Yıldırımdan Korunma Merkezi uzman mühendisleri ile iletişime geçebilirsiniz.
Örneğin genellik çatı üzerine inşa edilen yıldırım yakalama uçları 60 metreyi aşan yapı ve kulelerde yanlardan da konulmak zorundadır. Eyfel kulesi gibi yüksek yapılar bu şekilde korunmaktadır. Yakalama uçları yuvarlanan küre metoduna paralel olarak koni hesabına görede direk tipi sistemlerde koruma hesabı yapılarak dizayn edilebilir. Aşağıda yer alan formülle ve risk analizi tablomuzla yakalama ucu koruma açısı hesaplanabilmektedir. Yakalama uçları montajında metal yüzeylerde s ayırma mesafesine mutlaka dikkat edilmelidir.